Daglig träning Balettakademien och Danscentrum Stockholm

Johanna Björnson

johanna_bjornssonUtbildad på Kungliga Operans elevskola. Anställd på K. Operan 1978, utnämnd till Premiärdansare – 87 och Hovdansare – 95. Balettmästare på K. Operan 2002 – 2009.
Dansat huvudrollen i alla de stora klassiska baletterna och den moderna repertoaren.
Turnerat i många länder och även koreograferat ett flertal stycken.

Björnson dansade under sin karriär alla de stora huvudrollerna inom den klassiska baletten såväl i Sverige som internationellt. Som danspedagog har hon bland annat undervisat vid Balettakademien (Stockholm), Ballet de Nice, Monte Carlo-baletten, Hongkong-baletten och Nationalteaterns balett i Prag.

Björnson har dansat huvudrollen i dansfilmer skapade av Pär Isberg för Sveriges Television och även koreograferat ett flertal verk för Kungliga Operan, SVT och Kulturhuset i Stockholm. Hon har medverkat i en rad intervju- och underhållningsprogram på SVT och SR och varit värd för Sommar i P1. För SVT gjordes dokumentärfilmen Johanna Björnson – Hovdansare om och med henne.

För sitt arbete har hon erhållit Dagens Nyheters Kasperpriset och Carina Ari-medaljen.

2011 grundade Björnson dansskolan Studio DansEssens i Stockholm för blivande och professionella dansare, baserad på den ryska balettraditionen från Christian Johansson och Agrippina Vaganova, det vill säga Vaganova-metoden.