Daglig träning Balettakademien och Danscentrum Stockholm

Referensgrupp

Referensgruppen för Daglig träning i Stockholm  består av 9 professionella frilansande dansare med olika bakgrund och kompetens i olika stadier av sin karriär. Referensgruppen rekryteras av de båda arrangörerna i Stockholm, Balettakademien (BA) och Danscentrum Stockholm (DC) samt av Teaterförbundets dansavdelning (TF). Referensgruppen ska vara i största möjliga mån representativ för de dansare som är verksamma professionellt och deltar i den dagliga träningen samt fungera som en länk mellan dansarna och arrangörerna. Referenspersonerna kompletterar varandra i fråga om kompetens, ålder, genus, mångfald etc.

Daglig träning ska tillgodose det professionella dansfältets behov av kvalitativ träning och kompetensutveckling. Referensgruppen är rådgivande till schemaläggningen och bokningen av coacher inom de 3 huvudgenrerna: balett, nutida och jazz. Även street, alternativa träningstekniker och praktiker som är användbara för den professionella samtida dansaren ges utrymme.

Daglig träning är det professionella dansfältets egen träning (se kriterier). Alla som deltar har möjlighet att påverka genom att framföra feedback och/eller lämna förslag på coacher, tekniker, inriktning, önskemål om workshops mm.

Sedan 2017 har en koordinator rekryterats till Daglig träning som är anställd av de båda arrangörerna.

Samordningen av Daglig träning sker genom att koordinatorn i nära kommunikation med arrangörer, referensgrupp, samarbetsparter och Teaterförbundet, förmedlar information i alla led, upprätthåller kontakt med coacher, fastlägger schemat, uppdaterar hemsidan samt är sammankallande till möten.

Referensgruppen tillsammans med BA, DC och TF deltar i en pågående diskussion om arbetet med att utveckla den dagliga träningen så att den fortsättningsvis är uppdaterad och angelägen för sin målgrupp: de professionella utövarna inom fältet dans och koreografi.

För synpunkter och frågor går det bra att vända sig till koordinatorn Babis Harall som förmedlar dem till referensgruppen och/eller arrangörerna BA och DC: babis.harall@danscentrum.se

För Balettakademien

Helena Lundqvist
Modern nutida dansare, anställd i Dansalliansen. Med Sthlm som bas är hon verksam i det projektbaserade fria fältet och dansat på institutioner som Regionteater Väst Dans i Borås. Helena har arbetat med koreografer som Martin Forsberg, Ulrika Wedin, Åsa N. Åström och Minna Krook. Just nu dansar hon “Dear Humans” av Mari Carrasco med Dansstationens turnékompani. Jobbar också koreografiskt, denna höst med ”Bröderna Lejonhjärta” på Borås Stadsteater. Rör sig på/i många scenkonst-plan t.ex.. just här i referansgruppen för Daglig Träning.

 

IMG_1856Pontus Xavier Sundset
Pontus Sundset, 38 år gammal. Numera bosatt i Stockholm,utbildad vid Svenska Balettskolan i Stockholm avgångsår 1998. Har sedan dess arbetat professionellt både i & utanför Sverige i tex. Norrdans, Carte Blanche, Ballet Victor Ullate, Skånes Dansteater, Royal Swedish Ballet & BallettAmRhein. För tillfället frilansar jag & samarbetar både konstnärligt & spirituellt med Virpi Pahkinen.
Motto: do it if you love it

 

Matilda Fleberg

Utbildad på Dana Foglias program i Los Angeles samt Jennie Widegrens & Ambra Succis utbildningar i Stockholm. Medverkat som dansare & koreograf i olika produktioner såsom Melodifestivalen, Julgalan, Eurovision, Idol, Xfactor, artistturnéer mm.

 

 

För Danscentrum Stockholm

knut-prechtKnut Vikström Precht
Född 1988, uppvuxen i Uppsala. Utbildad i dans ett år Balettakademiens dansarutbildning i Stockholm och sedan Kandidatprogrammet i Dans på DOCH. Har efter examen 2013 arbetat som dansare med bl a Art of Spectra / Peter Svenzon, RootlessRoot (GR/SLK) / DOT504 (CZ), och ZebraDans / Anna Vnuk. Var under våren 2015 med i en examensproduktion på StDH och fick då utlopp och mersmak för sin stora fascination för förhållandet kropp-röst-text. Han har även undervisat i samtida dans på Nycirkusprogrammet på St Botvidsgymnasiet. I november 2015 börjar han arbeta i en ny produktion med Ultima Vez /Wim Vandekeybus i Bryssel.

 

Linn Ragnarsson
Linn är tog sin examen från Kungliga Svenska Balettskolan (Modern/Nutida) 2009. Sedan dess har hon frilansat som dansare i och utanför Sverige. Hon har bl a arbetat med koreografer, kompanier och projekt såsom Mia Habib (Norge), Guilherme Bothelo & Cie Alias (Schweiz), Lena Josefsson & Kompani Raande-Vo, NUDans/GöteborgsOperan, Khosro Adibi (International Performers Lab & Children Art Education, Chile) och David Zambrano (”50 days of Flying Low & Passing Through”, Costa Rica).

 

Katrine Johansen

Katrine är utbildad på Dans- och cirkushögskolan i Stockholm och Copenhagen Contemporary Dance School i Köpenhamn. 2012/2013 var hon praktikant på Cullbergbaletten. Sedan sin examen 2013 har hon medverkat i verk av Shumpei Nemoto och Benoit Lachambre och arbetat med koreograferna Sebastian Lingserius, Mirko Guido, Anna Källblad och den Berlinbaserade koreografen Lea Martini. I september 2018 börjar hon en ny produktion med koreografen Erik Linghede.

För Teaterförbundet

Tyra Wigg

Tyra Wigg är frilansande dansare och koreograf, utbildad på Balettakademien Stockholm, och har gått kurser på DOCH och StDH. Tyra har arbetat med koreografer och konstnärer som Gisèle Vienne, Heiner Goebbels, Marina Abramovic, Alexandra Pirici, Marie Fahlin, Dorte Olesen, Anna Källblad/Helena Byström, Virpi Pahkinen och Éva Mag. För närvarande skapar Tyra verket NAPES som är ett samarbete med den syrisk-franske konstnären Aram Abbas.

 

Lilly Zetterberg

Frilansande dansare och danslärare baserad i Stockholm. Utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan, Palucca Schule och Boston Ballet School. Dansade i ett balettkompani i USA direkt efter skolan och har sedan frilansat som modern dansare och Isadora Duncan dansare. Dansar nu som soloist med konsertpianisten Roland Pöntinen och har uppträtt på bland annat Konserthuset i Stockholm, Palladium i Malmö, Kulturhuset i Ytterjärna, Stadshuset.

 

Johan ForsbergJohan Forsberg
Johan Forsberg gick ut Balettakademien 2010. Han har jobbat med Oslo Dance Ensemble, Subjazz och Charlotta Öfverholm. Utöver det har han jobbat med musikal på Göteborgsoperan och frilansat kommersiellt.