Daglig träning Balettakademien och Danscentrum Stockholm

Referensgrupp

Referensgruppen för Daglig träning i Stockholm  består av 9 professionella frilansande dansare med olika bakgrund och kompetens i olika stadier av sin karriär. Referensgruppen rekryteras av de båda arrangörerna i Stockholm, Balettakademien (BA) och Danscentrum Stockholm (DC) samt av Teaterförbundets dansavdelning (TF). Referensgruppen ska vara i största möjliga mån representativ för de dansare som är verksamma professionellt och deltar i den dagliga träningen samt fungera som en länk mellan dansarna och arrangörerna. Referenspersonerna kompletterar varandra i fråga om kompetens, ålder, genus, mångfald etc.

Daglig träning ska tillgodose det professionella dansfältets behov av kvalitativ träning och kompetensutveckling. Referensgruppen är rådgivande till schemaläggningen och bokningen av coacher inom de 3 huvudgenrerna: balett, nutida och jazz. Även street, alternativa träningstekniker och praktiker som är användbara för den professionella samtida dansaren ges utrymme.

Daglig träning är det professionella dansfältets egen träning (se kriterier). Alla som deltar har möjlighet att påverka genom att framföra feedback och/eller lämna förslag på coacher, tekniker, inriktning, önskemål om workshops mm.

Sedan 2017 har en koordinator rekryterats till Daglig träning som är anställd av de båda arrangörerna.

Samordningen av Daglig träning sker genom att koordinatorn i nära kommunikation med arrangörer, referensgrupp, samarbetsparter och Teaterförbundet, förmedlar information i alla led, upprätthåller kontakt med coacher, fastlägger schemat, uppdaterar hemsidan samt är sammankallande till möten.

Referensgruppen tillsammans med BA, DC och TF deltar i en pågående diskussion om arbetet med att utveckla den dagliga träningen så att den fortsättningsvis är uppdaterad och angelägen för sin målgrupp: de professionella utövarna inom fältet dans och koreografi.

För synpunkter och frågor går det bra att vända sig till koordinatorn Babis Harall som förmedlar dem till referensgruppen och/eller arrangörerna BA och DC: babis.harall@danscentrum.se

För Balettakademien

David Lagerkvist

David Lagerqvist är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan under åren 2007–2010. Efter avslutad utbildning hade han bland annat en praktiktjänst vid Kungliga Baletten, arbetade med konstbiennalen i Venedig samt med kompaniet Zhukov Dance Theatre i San Francisco. Han har som frilans bland annat arbetat med koreografer som Yuri Zhukov, Pontus Lidberg, Joseph Sturdy, Giovanni Bucchieri, Sigge Modigh, Peter Svenzon och Alexander Ekman. Han har även medverkat i musikalproduktioner som West Side Story på GöteborgsOperan och Hair på Østre Gasværk Teater i Köpenhamn. Under åren 2014–2017 var David engagerad vid Ballet du Grand Théàtre de Genève i Schweiz där han dansade i verk av Sidi Larbi Cherkaoui, Benjamin Millepied, Pontus Lidberg, Michel Kelemenis, Joelle Bouvier, Andonis Foniadakis, Jeroen Verbruggen, Ken Ossola, Cindy Van Acker och Claude Brumachon på stora internationella turnéer på teatrar och operahus i och utom Europa. David har bland annat även arbetat med danskompaniet Acosta Danza på Cuba och som gästdansare vid Dansk Dansteater. Under den senaste perioden har David arbetat och turnerat med koreografen Pontus Lidberg. David är även skådespelare och har bland annat varit engagerad vid Dramaten där han medverkade i föreställningen Safe skriven och regisserad av dramatiken Falk Richter och med koreografi av Johanna Lemke.

 

Sanna Jansson
Sanna Jansson arbetar som frilansande dansare och tog sitt diplom från Balettakademin Stockholm 2011. Under sitt avgångsår var hon även en del av ungdomsprojektet NuDans på GöteborgsOperan. Hon har medverkat i shower och tv-produktioner som Magnus Den Store med Magnus Uggla, Julgalan, Melodifestivalen, Sommarkrysset, Kvällen Är Din m fl. Under 2015/16 blev hon kontrakterad som danskapten på Wallmans Cirkusbygningen i Köpenhamn för att senare fortsätta arbeta i Danmark med musikalen Seebach – en av landets mest sedda musikaler genom tiderna. Sedan hösten 2018 är Sanna tillbaka i Sverige med bas i Stockholm och har nyligen avslutat Alcazars sista turné “Mission Completed” som koreograferades av Zain Odelstål.

Gabriella Kaiser

Gabriella Kaiser gick ut Balettakademien 2008 och har sedan dess frilansat som dansare och artist i allt från rena dansproduktioner, krogshower, musikaler, opera, TV och turnér med artister. Hon har även tränat, jobbat och bott mycket i Los Angeles var hon även utbildat sig i sång och musik vid Musicians Institute och i skådespeleri. Hon brinner för scenkonst i stort med dansen som grund.

För Danscentrum Stockholm

Linn Ragnarsson
Linn är tog sin examen från Kungliga Svenska Balettskolan (Modern/Nutida) 2009. Sedan dess har hon frilansat som dansare i och utanför Sverige. Hon har bl a arbetat med koreografer, kompanier och projekt såsom Mia Habib (Norge), Guilherme Bothelo & Cie Alias (Schweiz), Lena Josefsson & Kompani Raande-Vo, NUDans/GöteborgsOperan, Khosro Adibi (International Performers Lab & Children Art Education, Chile) och David Zambrano (”50 days of Flying Low & Passing Through”, Costa Rica).

 

Katrine Johansen
Katrine är utbildad på Dans- och cirkushögskolan i Stockholm och Copenhagen Contemporary Dance School i Köpenhamn. 2012/2013 var hon praktikant på Cullbergbaletten. Sedan sin examen 2013 har hon medverkat i verk av Shumpei Nemoto och Benoit Lachambre och arbetat med koreograferna Sebastian Lingserius, Mirko Guido, Anna Källblad och den Berlinbaserade koreografen Lea Martini. I september 2018 börjar hon en ny produktion med koreografen Erik Linghede.

För Teaterförbundet

Lilly Zetterberg

Frilansande dansare och danslärare baserad i Stockholm. Utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan, Palucca Schule och Boston Ballet School. Dansade i ett balettkompani i USA direkt efter skolan och har sedan frilansat som modern dansare och Isadora Duncan dansare. Dansar nu som soloist med konsertpianisten Roland Pöntinen och har uppträtt på bland annat Konserthuset i Stockholm, Palladium i Malmö, Kulturhuset i Ytterjärna, Stadshuset.

 

Elinor Tollertz Bratteby
Elinor Tollerz Bratteby är fritt verksam som dansare/performer och baserad i Stockholm. Hon har arbetat i Sverige och New York med koreografer och konstnärer som Cristina Caprioli, Dorte Olesen, Marina Abramovic, Lynsey Peisinger, Byström/Källblad, Ellen Söderhult, Dora Garcia, Aurelia le Huche, Lotta Gahrton, Lane Gifford, Maija Garcia och Éva Mag. Elinor är utbildad vid Balettakademien i Stockholm och Steps on Broadway i New York, och har även gått fristående kurser inom koreografi på DOCH. Elinor har ett pågående och nära samarbete med koreografen och dansaren Sanna Söderholm, bland annat med projektet Flinking som visats på CCAP, SITE och Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm.

 

 

Matilda Bilberg
Utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan (nutida/moderna linjen) följt av kurser i dans och
koreografi vid DOCH (Dans och Cirkushögskolan) i Stockholm. Sedan examen 2013 har hon frilansat inom dans och performance och arbetat med koreografermoch konstnärer såsom Satoshi Kudo, Livekonstkollektivet MELO, Helena Davidsson Nordelius, Linda Forsman och Tove Skeidsvoll. Hon har också medverkat i projekt på GöteborgsOperan/NUdans. Matilda har ett stort samarbete med artisten ionnalee och produktionsbolaget To whom it may concern. där hon jobbar med koreografi och dans både för audiovisuella projekt och livekonserter. Utöver arbetet för andra koreografer skapar Matilda även egna produktioner. Bland annat gjorde hon ett solo till verket ”Spår av Tid” av och med kompostören Torbjörn Grass 2015. Nu senast under 2018-2019 gör hon dans och performance produktioner tillsammans med schweiziska dansaren Jenna Hendry. Matilda har sedan 2014 gjort flertal månadslånga intensives med David Zambrano i teknikerna Flying Low och Passing Through och bl.a. deltagit i EXIN både i Ponderosa, Tyskland 2014 samt Korfu, Grekland 2018.