Daglig träning Balettakademien och Danscentrum Stockholm

Referensgrupp

Referensgruppen för Daglig träning i Stockholm  består av 9 professionella frilansande dansare med olika bakgrund och kompetens i olika stadier av sin karriär. Referensgruppen rekryteras av de båda arrangörerna i Stockholm, Balettakademien (BA) och Danscentrum Stockholm (DC) samt av Scen och Films dansavdelning (SF). Referensgruppen ska vara i största möjliga mån representativ för de dansare som är verksamma professionellt och deltar i den dagliga träningen samt fungera som en länk mellan dansarna och arrangörerna. Referenspersonerna kompletterar varandra i fråga om kompetens, ålder, genus, mångfald etc.

Daglig träning ska tillgodose det professionella dansfältets behov av kvalitativ träning och kompetensutveckling. Referensgruppen är rådgivande till schemaläggningen och bokningen av coacher inom de 3 huvudgenrerna: balett, nutida/samtida (brett begrepp) och jazz/comercial. Även, alternativa träningstekniker, koncept och praktiker som är användbara för den professionella dansaren ges utrymme.

Daglig träning är det professionella dansfältets egen träning (se kriterier). Alla som deltar har möjlighet att påverka genom att framföra feedback och/eller lämna förslag på coacher, tekniker, inriktning, önskemål om workshops mm.

Sedan 2019 har tre koordinatorer rekryterats till Daglig träning som är anställda av de båda arrangörerna.

Samordningen av Daglig träning sker genom att koordinatorerna i nära kommunikation med arrangörer, referensgrupp, samarbetsparter och Scen och Film, förmedlar information i alla led, upprätthåller kontakt med coacher, fastlägger schemat, uppdaterar hemsidan samt är sammankallande till möten.

Referensgruppen tillsammans med BA, DC och SF deltar i en pågående diskussion om arbetet med att utveckla den dagliga träningen så att den fortsättningsvis är uppdaterad och angelägen för sin målgrupp: de professionella utövarna inom fältet dans och koreografi.

För synpunkter och frågor går det bra att vända sig Danscentrum eller Balettakademien Stockholm.

Koordinatorer

Johan Forsberg

Johan Forsberg är utbildad på Balettakademien Stockholm 2007-2010. Efter avslutad utbildning har han jobbat med Oslo Danse Ensemble, Subjazz, Charlotta Öfverholm, IlDance, Helena Franzén mfl. Han har också medverkat i musikalproduktioner som La Cage Aux Folles på Göteborgsoperan samt Kinky Boots på Malmö Opera och gjort rollen som Drosselmeyer i Fredrik Benke Rydmans Nötknäpparen. Numera är han också engagerad i Sveriges ballroom community där han främst sysslar med new way vogue.

Johan är koordinator för Jazz samt ansvarig för Daglig Tränings hemsida och sociala medier. För frågor angående jazzen maila Johan på: johan.forsberg@folkuniversitetet.se

Pontus Sundset Granat

Mitt namn är Pontus Sundset, 42 år gammal. Bosatt i Stockholm,utbildad vid Svenska Balettskolan i Stockholm avgångsår 1998. Har sedan dess arbetat professionellt både i & utanför Sverige i tex. Norrdans, Carte Blanche, Ballet Victor Ullate, Skånes Dansteater, Royal Swedish Ballet & BallettAmRhein. För tillfället frilansar jag, samarbetar ofta & nära men koreografen Virpi Pahkinen. Undervisningen berikar mitt eget konstnärliga arbete genom styrka, teknik dynamik & tal, att faktiskt prata om vad kroppen skall utföra.

Pontus är koordinator för Balett. För frågor angående baletten maila Pontus på: pontus.sundset-granat@folkuniversitetet.se

För Balettakademien

 

Emilia Hallstensson 

Emilia Hallstensson jobbar som musikalartist och dansare och är utbildad vid Stockholm Musikalartist Utbildning 2014-2017 och DiAmbra dansutbildning 2013-2014. Hon är just nu aktuell i Saturday Night Fever på Chinateatern och har tidigare medverkat i bl.a. Oliver! på Göteborgsoperan. Under flera år dansade hon i Nötknäpparen av Fredrik Benke Rydman och har även varit husdansare i underhållningsprogrammet The Masked Singer Sverige. Emilia har också medverkat som dansare i andra TV-produktioner så som Melodifestivalen, Talang, Idol och Sommarkrysset.

 

 

Sanna Jansson
Sanna Jansson arbetar som frilansande dansare och tog sitt diplom från Balettakademin Stockholm 2011. Under sitt avgångsår var hon även en del av ungdomsprojektet NuDans på GöteborgsOperan. Hon har medverkat i shower och tv-produktioner som Magnus Den Store med Magnus Uggla, Julgalan, Melodifestivalen, Sommarkrysset, Kvällen Är Din m fl. Under 2015/16 blev hon kontrakterad som danskapten på Wallmans Cirkusbygningen i Köpenhamn för att senare fortsätta arbeta i Danmark med musikalen Seebach – en av landets mest sedda musikaler genom tiderna. Sedan hösten 2018 är Sanna tillbaka i Sverige med bas i Stockholm och har nyligen avslutat Alcazars sista turné “Mission Completed” som koreograferades av Zain Odelstål.

 

Levi Blad

Levi är utbildad vid Kungliga Svenska balettskolan och började jobba på Kungliga Operan efter examen. Han har dansat i bland annat Svansjön, Nötknäpparen och Sylfiden. Utomlands har han varit dansare i Ballet Jörgen Canada och Opera Atelier. I Sverige har han även jobbat som musikalartist på Billy Elliot Stadsteatern. Levi började dansa som sexåring på lördagar för Kathleen Quinlan där han hittade kärleken för dansen och fick sin första scenerfarenhet.

För Danscentrum Stockholm

Matilda Bilberg
Utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan (nutida/moderna linjen) följt av kurser i dans och
koreografi vid DOCH (Dans och Cirkushögskolan) i Stockholm. Sedan examen 2013 har hon frilansat inom dans och performance och arbetat med koreografermoch konstnärer såsom Satoshi Kudo, Livekonstkollektivet MELO, Helena Davidsson Nordelius, Linda Forsman och Tove Skeidsvoll. Hon har också medverkat i projekt på GöteborgsOperan/NUdans. Matilda har ett stort samarbete med artisten ionnalee och produktionsbolaget To whom it may concern. där hon jobbar med koreografi och dans både för audiovisuella projekt och livekonserter. Utöver arbetet för andra koreografer skapar Matilda även egna produktioner. Bland annat gjorde hon ett solo till verket ”Spår av Tid” av och med kompostören Torbjörn Grass 2015. Nu senast under 2018-2019 gör hon dans och performance produktioner tillsammans med schweiziska dansaren Jenna Hendry. Matilda har sedan 2014 gjort flertal månadslånga intensives med David Zambrano i teknikerna Flying Low och Passing Through och bl.a. deltagit i EXIN både i Ponderosa, Tyskland 2014 samt Korfu, Grekland 2018.

Matilda är koordinator för Modern/Nutida.

 

Rebecka Berchtold
Rebecka Berchtold är utbildad i dans och koreografi vid The Danish National School of Performing Arts i Köpenhamn 2013-2017. Efter examen har hon arbetat frilans runt om i Europa, undervisat, presenterat egna arbeten och arbetat i andras projekt med bland andra Liz Kinoshita och Marina Abramovic institute. Sedan 2019 är Rebecka baserad i Sverige och arbetar med kompaniet Norrdans där hon dansat i verk av bland andra Ludvig Daae, Martin Forsberg, Keren Levi, Ioannis Mandafounis, Stina Nyberg och Nicole Beutler.
Rebecka driver även podcasten 5678, som är en podcastserie om dansträning.  https://soundcloud.com/5678dancetraining

 

Daniel Staaf
Daniel Staaf är en frilansande danskonstnär med bas i Stockholm. Han har varit professionellt verksam sedan 2009 och arbetat som dansare med kompanier som Anderssondance (SE), Bern Ballet (CH), Gallim Dance (US), Sleep No More (US) och CIE Tabe Martin (CH); framträdit vid scener som Guggenheim Works & Process, Théâtre National de Chaillot, Grand Théâtre de Luxembourg, The Joyce, The Lincoln Center och Theater Vidy-Lausanne; turnerat genom Sverige, USA och internationellt. Han har också samarbetat med konstnärer från film, musik, mode, performance och visuell konst. Som lärare har Daniel undervisat i stor omfattning med Gallim Dance, från kompaniklasser till rörelseutforskning och repertoar i USA, samt arrangerat konstnärs retreats och undervisat workshops för entusiaster och professionella i Sverige, Berlin och Barcelona. Daniel är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolans moderna avdelning och tog sin kandidatexamen i dans från Codarts i Nederländerna. Han har också haft möjligheten att arbeta med Ohad Naharins rörelsespråk, Gaga, under en samproduktion mellan Batsheva Dance Company (IL) och Riksteatern (SE). Han är en av grundarna av ShantiLoco (SE), ett konstnärskollektiv som utforskar intersektionen mellan dans och välbefinnande. Tillsammans har de utvecklat en metod för rörelseutforskning, Fieldwork, som underlättar kreativ uttryck i grupper och leder deltagarna ur huvudet och in i kroppen.

 

För Scen och Film

Hanna Blomqvist

Mitt konstnärlig intresse började då jag spelade fiol på musikskolan Lilla Akademien i Stockholm. Den klassiska musiken gjorde att jag fick upp ögonen för balett och på den vägen började min resa som dansare. Jag har studerat bl.a. på London Russian Ballet School och på senare dagar har jag utbildat mig till danspedagog på Stockholms Konstnärliga Högskola. I nuläget undervisar jag både balett- och musikelever i dans och koreografi, samtidigt som jag söker mig till projekt där jag får möjlighet att utveckla ett eget språk som dansare. Jag tror och inspireras av tanken att både den klassiska musiken och baletten kan fungera som verktyg att ta vidare i nya artistiska uttryck.

Elinor Tollertz Bratteby
Elinor Tollerz Bratteby är fritt verksam som dansare/performer och baserad i Stockholm. Hon har arbetat i Sverige och New York med koreografer och konstnärer som Cristina Caprioli, Dorte Olesen, Marina Abramovic, Lynsey Peisinger, Byström/Källblad, Ellen Söderhult, Dora Garcia, Aurelia le Huche, Lotta Gahrton, Lane Gifford, Maija Garcia och Éva Mag. Elinor är utbildad vid Balettakademien i Stockholm och Steps on Broadway i New York, och har även gått fristående kurser inom koreografi på DOCH. Elinor har ett pågående och nära samarbete med koreografen och dansaren Sanna Söderholm, bland annat med projektet Flinking som visats på CCAP, SITE och Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm.