Daglig träning Balettakademien och Danscentrum Stockholm

Mårten Spångberg

okänt

Mårten Spångberg, koreograf Stockholm. Hans verksamhet adresserar koreografi som utvidgat fält, någon som han närmat sig genom experimentella metoder och kreativa processer i ett mångfald format och uttryck. Han har varit aktiv på scenen som performer och upphovsman sedan 1994, sedan 1999 skapat egen koreografier, från solon till verk i stor skala som har turnerat omfattande internationellt. Han har samverkat med bla Christine De Smedt, Xavier Le Roy, Tino Sehgal. 2002 skapade han ett verk för Frankfurt Ballet som en delad afton med William Forsythe.

Hans solo Powered by Emotion från 2002 har kommit att bli något av en modern klassiker, ett solo han dansat ett drygt 100-tal gånger runt om i världen.

2014 skapade han på beställning av MoMA PS1 i New York La Substance, but in English ett verk om fyra och en halv timme som fick exceptionellt mottagande och idag turnerar flitigt i Europa.

Under labeln International Festival skapade han under närmare 10 år situationsbaserat arbete som kom att bli centralt för förståelsen av koreografi som expanderad praktik. Arbetet kom att flytta närmare bild konsten, en relation som han fortsatt och som givit hans arbete en mångfacetterad ton.

Sedan 1996 verkat han som curator och organiserat festivaler, konferenser och seminarier. Festivalen Panacea 2001 kom att bli inflytelserik liksom konferensen Body Currency i Wien 1998 och Choreography as Expanded Practice vid Foundation Tapiez i Barcelona 2012.

Han initierade nätveksorganisationen Inpex i Stockholm, en gräsrots rörelse för utövare som bla publicerade The Swedish Dance History.

Spångberg har omfattande erfarenhet av utbildning. 2008-2012 var han ansvarig för programmet i koreografi MA vid DOCH.

Utbildningen kallad Mychoreoraphy kan betraktas som ett unikt statement inom i koreografiutbildning. Under 90-talet var Spångberg som dans kritiker vid bland annat Dagens Nyher.

Han har publicerat essäer i varierande sammanhang och 2011 publicerade han sin första bok Spangbergianism.